Influenseri nekad i danas – Autorka Lana Jovanović

Da li znaš ko je ona? Reality zvijezda koja broji pola miliona pratilaca na Instagramu. Da, odmah ćeš je nazvati influenserkom – uticajnom i apsolutno trendy osobom. Ne samo to, nego ona postaje uzor mnogim mladim ljudima! Pitam se zbog čega? Koji su to njeni kvaliteti, talenti, znanje?

Zašto bismo se ugledali na tzv. reality zvijezde, na ljude koji često nemaju dobro obrazovanje niti su uspješni u nekom ozbiljnom poslu i koji prave „karijeru” kroz skandale, prodajući intimu i praveći konflikte s drugim učesnicima…

Zašto se ne bismo ugledali na, recimo, književnike, ljekare, pilote, profesore… kao što je to, čini mi se, bilo do prije par decenija, kada se skidala kapa pri susretu s profesorom.

Nerijetko čujem starije, ali i nas mlade, kako za ovakvo stanje današnjice nalazimo izgovor: „Takva su vremena.” Da, takva su… ali ih baš zato treba mijenjati!

Zašto se ne bi cijenili opet pravi influenseri? Recimo, hrabri i požrtvovani ljudi, poput onih pilota koji su za vrijeme rata letjeli i spašavali živote? Ili književnik koji je pisao godinama da bi izdao knjigu? Ili ljekari koji se svakodnevno suočavaju s bolešću i smrću i pokušavaju da izliječe pacijente? Oni ne razmišljaju o popularnosti niti o „pratiocima”, a tako mnogo nam pružaju. Zašto oni nijesu influenseri i u našem vremenu?

Mogli bismo satima praviti retrospektive i poređenja − nekada i sada. Ali, mi živimo u ovom trenutku i ne možemo se vratiti u ono što je bilo… Međutim, možemo promijeniti našu sadašnjost, kritički je preispitivati, birati koga imitiramo, šta gledamo, šta čitamo i slušamo…

Recimo, sagledajmo sada situaciju iz ugla jednog sedamdesetogodišnjeg ljekara, koji je odavno u penziji. Iako možda čudno zvuči, možda i on gleda reality. Ali, on je već dovoljno zreo da procijeni šta je kvalitetan sadržaj, pa možda gleda takav program i podsmijeva se tom nekvalitetu.

A mi tinejdžeri moramo biti svjesni onoga što smo i ko je onaj na koga se ugledamo.

Zato budimo sami svoji influenseri!

Vjerujmo u obrazovanje, kulturu i vaspitanje. To je jedini način da postanemo pravi influenseri, uzori sebi i drugima.

Birajmo šta gledamo i na koga se ugledamo!

Lana Jovanović, 15 godina, mlada reporterka – volonterka UNICEF-a

 

izvor: https://www.vijesti.me/

SHARE