Kako ograničiti vrijeme uz medije tokom praznika kada je djeci dosadno

AKO UNAPRIJED ODREDITE PRAVILA O KORIŠĆENJU MEDIJA, LAKŠE ĆETE SE ODUPRIJETI ISKUŠENJU DA DOPUSTITE DJECI GLEDANJE TELEVIZIJE ILI IGRANJE NA TABLETU SVAKI PUT KAD NE ZNAJU ŠTA BI SA SOBOM

Dosadno mi je! Vjerovatno ćete tokom praznika češće nego inače čuti ove riječi, a i veće su šanse da ćete nakon njih djetetu dopustiti da gleda televiziju ili se igra na tabletu.

“Davno sam naučio da ako jednom nešto odlučim, ne moram tu istu odluku donositi ponovno. Shvatio sam koliko je ovo djelotvorno i u roditeljstvu. Kad jednom postavimo pravila o korištenju medija, ne trebamo više donositi odluku svaki put kad djeca žele nešto gledati ili igrati. Sigurno će nas to tražiti i u trenutcima kada smo slabi i kada nam je dosta roditeljskih zaduženja i odgovaranja na dječja pitanja. Nego ako su pravila unaprijed postavljena, iskušenje da popustimo njihovoj želji da cijele praznike provedu pred televizorom ili uz tablet, biće manje. Bez popuštanja tom iskušenju, biće i manje roditeljske krivice, koja nam je svima dobro poznata”, poručuje dr.sc. Eric Rasmussen, docent na Tehničkom univerzitetu u Texasu, koji se bavi istraživanjem uticaja medija na djecu i mogućnostima roditeljskog posredovanja, a nove uvide nastoji roditeljima približiti na svojoj internet stranici Children and Media Man.

Prenosimo vam nekoliko njegovih ideja za proaktivno postavljanje pravila o korišćenju medija tokom praznika:

  • Odredite tačnu količinu vremena koje djeca mogu provesti gledajući televiziju, koristeći mobilni ili igrajući se na tabletu. Njima prepustite odluku kada će iskoristiti to vrijeme. Sat vremena dnevno (za sve ekrane zajedno, ne pojedinačno) može biti dobar početak.
  • Pomozite djeci da smisle stvari koje bi voljeli raditi tokom praznika, a koje nemaju veze sa medijima. Sastavite spisak i stavite ga na frižider kako bi se djeca lako mogla podsjetiti kad se nađu u krizi.
  • Isplanirajte porodično filmsko veče  – odredite jedno veče tokom praznika kada ćete zajedno gledati film, jesti kokice i piti sokove. Tome će se djeca moći radovati kad ne budu znali šta da rade usred dana, kad nemaju nikakvih obaveza.

Kakva god pravila odredili, ključno je sa djecom razgovarati o njima prije nego što ih počnete primjenjivati i pomoći im da razumiju zašto ta pravila postoje.

Foto: Freemagebank

Izvor: www.medijskapismenost.hr

SHARE