Na šta treba paziti kod izbora i preuzimanja aplikacija za djecu

STRUČNJACI SAVJETUJU DA PRILIKOM ODABIRA I PREUZIMANJA APLIKACIJE RAZMOTRIMO POTREBE SVOG DJETETA, SADRŽAJ APLIKACIJE I KONTEKST U KOJEM ĆEMO JE KORISTITI

Kad razmišljamo o aplikacijama za djecu, vjerovatno nam na pamet prvo padnu zabavne ili edukativne igre. Uz to je ipak dobro znati i da nam određene aplikacije mogu na različite načine pomoći da podržimo zdrav razvoj našeg djeteta, kao i učenje, komunikaciju i povezanost u porodici.

Praktične savjete kako odabrati najbolje aplikacije i kako ih koristiti zajedno s djetetom donosi publikacija ‘Porodično vrijeme uz aplikacije: Vodič za korišćenje aplikacija sa djecom’ u izdanju Joan Ganz Cooney Centra, koji je dio američke neprofitne organizacije Sesame Workshop, najpoznatije po produkciji televizijske serije Ulica Sezama. Cijeli priručnik dostupan je u pdf-u na engleskom i španskom  jeziku, a može se preuzeti i u iBooks trgovini.

Kad je riječ o jednom od najčešćih pitanja koja muče roditelje – koliko vremena dijete smije provesti uz ekran, umjesto konkretnog odgovora, ovdje se ističe kako je važnije korisititi aplikacije zajedno sa djecom, kako bi se iskoristile prilike za učenje, nego paziti na vrijeme.

Prilikom odabira aplikacije koju ćete preuzeti, najprije prepoznajte potrebe svog djeteta: zapitajte se koje vještine treba uvježbati, koja su mu najdraža ili najmanje draga područja učenja ili predmeti u školi, koje su mu omiljene igre, likovi ili aktivnosti.

Pogledajte šta se nudi među edukativnim igrama dostupnima u trgovinama Google Play ili App Store.

Kada pronađete zanimljivu aplikaciju, za koju vam se čini da odgovara potrebama vašeg djeteta, prije nego što je preuzmete, pročitajte recenzije, na primjer portalima Common Sense MediaTech with KidsParent’s Choice, ili Teachers With Apps.

Stručnjaci takođe savjetuju da prilikom odabira i preuzimanja aplikacija, pored potreba našeg djeteta razmotrimo i sadržaj aplikacije i kontekst u kojem ćemo je koristiti.

ZAJEDNIČKO IGRANJE

Primjera radi, ako birate aplikaciju koju ćete koristiti za zajedničko igranje, možete potražiti igre koje će podržati proces učenja vašeg djeteta, bilo da se radi o matematici, vježbanju pamćenja, fudbalu ili kuvanju. Propratite korišćenje aplikacije sličnom aktivnošću, poput igranja fudbala, traženja uzoraka ili smišljanja vlastitog recepta. Možete takođe potražiti i preuzeti omiljenu društvenu igru vašeg djeteta u obliku aplikacije.

ZAJEDNIČKO ČITANJE

Zajedničkim čitanjem svaki dan po 15 minuta razvijate kod djece ljubav prema čitanju, a aplikacije vam mogu pomoći da čitate bilo kada, bilo gdje. Pronađite jednostavne e-knjige – ilustrovane, ali bez previše animacija, jer animacije u ovom slučaju mogu predstavljati distrakciju. Često radite pauze kako biste razgovarali o tome što se događa u priči i kako to možete povezati sa svojim životom. Ako pak vaše dijete voli samo čitati priče, neka snimi vlastite verzije knjiga koristeći video ili audio aplikacije.

PRIPREMA ZA NOVO ISKUSTVO

Ako želite pripremiti dijete za neko novo iskustvo,  poput polaska u vrtić ili u školu, ili odlaska zubaru, pronađite aplikaciju koja na prijateljski način opisuje to za njega potencijalno zastrašujuće okruženje, ili aplikaciju u kojoj ćete sami stvoriti ohrabrujuću priču posebno za svoje dijete. Zajedno je koristite i razgovarajte o tome što ga tamo čeka.

POVEZIVANJE SA PRIJATELJIMA I ČLANOVIMA PORODICE

Aplikacije sa video pozivima, poput FaceTimea, Skypea i WhatsAppa, mogu vama i vašoj djeci pomoći u održavanju kontakta s dragim ljudima koji žive daleko. Podstičite dijete da tokom ovakvih razgovora podijeli sa bliskim osobama svoja lična dostignuća, na primjer da im pokaže crtež ili nešto što je napravilo.

KAKO PREPOZNATI DOBRU APLIKACIJU?

Stručnjaci iz Joan Ganz Cooney Centra ističu i ključne vrijednosti kvalitetnih aplikacija i predlažu da sebi postavite sljedećih nekoliko pitanja kako bi procijenili da li je neka aplikacija dobra za vas i vaše dijete.

Dobre aplikacije omogućavaju djetetu da uči i razvija se. Zapitajte se:

  • Podstiče li aplikacija moje dijete na istraživanje stvari koje ga zanimaju?
  • Podstiče li ga na kreativnu igru?
  • Podstiče li ga na fizičku aktivnost?

Dobre aplikacije olakšavaju komunikaciju. Zapitajte se:

  • Pruža li ova aplikacija prilike za razgovor?
  • Omogućava li zajedničko stvaranje?
  • Pomaže li porodici da se zajedno zabavi?

Dobre aplikacije omogućavaju povezivanje iskustava. Zapitajte se:

  • Premošćuje li ova aplikacija iskustva sa različitih mjesta, poput kuće i škole?
  • Priprema li nas za nova iskustva?
  • Povezuje li nas sa udaljenim prijateljima i članovima porodice?

 

Foto:  Toca Boca

Izvor: www.medijskapismenost.hr

SHARE