Najava za medije – Međunarodni dan porodice

NA MEĐUNARODNI DAN PORODICE, RAMBO AMADEUS I MLADI REPORTERI PORUČUJU: BIRAJMO ŠTA GLEDAMO!

 

PODGORICA, 15. maj 2019. – Povodom Međunarodnog dana porodice, u srijedu, 15. maja, volonteri UNICEF-a – mladi reporteri kampanje medijske pismenosti, zajedno sa Ambasadorom dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonijem Pušićem, poznatijim kao Rambo Amadeus, organizuju događaj u UN zgradi (Stanka Dragojevića bb) u 10.00 sati.

“Na ovu akciju smo se odlučili, jer je istraživanje naše kampanje pokazalo da skoro jedna trećina roditelja (30%) ne ograničava djecu da prate samo medijske sadržaje koji su adekvatni za njihov uzrast, kao i da svaki četvrti roditelj (24%) nikada ili rijetko razgovara s djecom o sadržajima na internetu i na TV-u koji nijesu adekvatni za njihov uzrast“ objašnjava mlada reporterka Milica Vujošević.

Budući da je istraživanje kampanje pokazalo da se roditelji u Crnoj Gori najprije za savjet obraćaju drugim roditeljima kada nijesu sigurni da li je neki medijski sadržaj adekvatan za djecu, na događaj smo zvali i izvršnu direktoricu NVO Roditelji Kristinu Mihailović, ističe mladi reporter Balša Božović.

„Vjerujemo da nam NVO Roditelji može pomoći da naš apel stvarno stigne do svakog roditelja u Crnoj Gori i da pokrene porodice da biraju šta gledaju, slušaju i čitaju i time podrže razvoj medijske pismenosti i kulture djece“ poručuje mladi reporter Matija Sekulić.

Na događaju će pored mladih reportera, Pušića i NVO Roditelji govoriti i profesorica Lidija Vujačić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

„Vjerujemo da je bitno da roditelji, kako na ovu, tako i na druge teme, čuju poruke i mišljenja stručnjaka i zbog toga smo pozvali i profesoricu Vujačić,“ objašnjava mladi reporter Balša Božović.

Na događaju povodom proslave Međunarodnog dana porodice, mladi reporteri, Pušić, prof. Vujačić i izvršna direktorica NVO Roditelji Kristina Mihailović će komentarisati podatke iz istraživanja kampanje medijske pismenosti, kao i podatke o video sadržajima koje najviše traže korisnici društvenih mreža iz Crne Gore.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije i UNICEF u februaru prošle godine. Godinu dana nakon njenog početka, svaki drugi građanin Crne Gore čuo je za ovu kampanju koja ima za cilj podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

 

AGENDA

15. maj 2019, UN Eko zgrada (Stanka Dragojevića bb), Podgorica

10.00 – 10.30 Govori:

  • mladi reporter Matija Sekulić
  • mlada reporterka Milica Vujošević
  • profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Lidija Vujačić
  • izvršna direktorica NVU Roditelji Kristina Mihailović
  • UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus

Moderator događaja je mladi reporter Balša Božović.

Za više informacija kontaktirati:

Jovanu Čelebić, konsultantkinju za društvene mreže UNICEF-a CG, 069 010 212, jcelebic@unicef.org

SHARE