Sastanak posvećen saradnji AEM i UNICEF-a

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali posjetio je Agenciju za elektronske medije gdje je razgovarao sa direktorom Abazom Belim Džafićem.

Sastanak je posvećen saradnji Agencije za elektronske medije i UNICEF-a i njihovoj zajedničkoj kampanji „Birajmo šta gledamo“.

Razgovaralo se o zajedničkim aktivnostima koje se tiču promovisanja medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenja kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanja kvaliteta medijskih programa za djecu i mlade u Crnoj Gori.

Direktor Džafić i šef predstavništva UNICEF-a Kogali su saglasni da u digitalnom dobu medijska pismenost i medijska regulacija ne isključuju, već nadograđuju jedna drugu. Kao cilj zajedničke saradnje prepoznali su potrebu da se djeca u medijima istovremeno i štite i promovišu.

Direktor Džafić istakao je da je pored medijske regulacije, neophodno raditi na jačanju kapaciteta medija da etički izvještavaju o pitanjima koja se tiču djece, kao i na obezbjeđivanju sredstava i izgradnji kapaciteta medija da, u saradnji sa mladima, prave kvalitetne medijske programe za njih. Takođe, podvukao je značaj jačanja kritičke svijesti i medijske pismenosti građana kao mehanizma zaštite od onih nekvalitetnih medijskih programa koje Agencija po zakonu nije u mogućnosti da cenzuriše, ali za koje neće ni postojati interesovanje među medijski pismenom publikom, pa time ni ekonomski interes da se takvi programi emituju.

Šef predstavništva UNICEF-a Kogali objasnio da se aktivnosti UNICEF-a u Crnoj Gori fokusiraju na pružanje podrške ostvarivanju prava svakog djeteta. Posebna pažnja se posvećuje najugroženijim grupama djece poput djece sa smetnjama u razvoju, romske i egipćanske djece, djece koja žive u institucijama, maloljetnika u sukobu sa zakonom, djece pogođene siromaštvom, itd. Takođe, rani razvoj i adolescencija su ključni periodi za razvoj djece, pa su to i teme o kojima je potrebno više i kvalitetnije izvještavati u medijima koristeći sve dostupne podatke i citirajući, između ostalog, i mišljenja mladih.

Na sastanku je zaključeno da je medijska pismenost ključna za razvoj svakog društva i izgradnju zdravog medijskog okruženja. Saradnja Agencije za elektronske medije i UNICEF-a na njenoj promociji obuhvatiće i partnere iz svih sektora društva.

SHARE