FPN i AEM su za studente organizovali radionicu “Medijska i digitalna pismenosti”

Fakultet političkih nauka i Agencija za elektronske medije su za studente organizovali radionicu “Medijska i digitalna pismenosti”.

Radionica “Medijska i digitalna pismenosti” je rezultat realizacije memoranduma o saradnji Fakulteta političkih nauka i Agencije za elektronske medije, koje su se saglasili da će sarađivati na promociji i unapređenju medijske pismenosti u Crnoj Gori.

Profesorica Dubravka Valić Nedeljković je istakla da novinari ne smiju dozvoliti da budu tvorci lažnih vijesti, „Zadatak novinara, ali i auditorijuma jeste da otkriju da li postoji prevara, da prepoznaju lažiranje, dekonstruišu ono što je lažno i zauzmu stav o tome. Profesorica je ocijenila da su mediji postali neodgovorni od onog trenutka kada su profitu dali primat u odnosu na informaciju.

Profesorica Valić je govorila o značaju fact checkers-a, ali i o preplavljenosti medijskim porukama. Ona je istakla tri važna područja primjene medijske pismenosti: obrazovni sistem, medijska pismenost građana i medijska pismenost medijskih profesionalaca.

Objasnila je da su se lažne vijesti vrlo uspješno prilagodile generaciji digitalnih domorodaca, audiovizuelnoj generaciji. Ona je na konkretnim primjerima, kroz studije slučaja, pokazala načine plasiranja lažnih vijesti kroz lažne web stranice i kropovanje grafičke opreme. Valić je upozorila da lažne informacije možemo naći čak i u knjigama poput “1000 zašto, 1000 zato”.

Doc. dr Vuk Vuković, sa Fakulteta dramskih umjetnosti govorio je o emocionalnoj pismenosti u eri digitalne medijske kulture. Objasnio je da mediji danas pored informacione djelatnosti imaju i moralni, estetski i emocionalni aspekt, a akcenat je stavio na emocionalnu inteligenciju, odnosno emocije koje različiti medijski sadržaji poput filma Game of Thrones i popularne serije Euphoria izazivaju kod publike. Osim vizuelne pismenosti, Vuković je govorio o značaju digitalne pismenosti. Upozorio je na takve pojave kao što su sexting i cyberbullying sa kojima se mlađa populacija suočava na društvenim mrežama.

Predstavnici Fakulteta političkih nauka i Agencije za elektronske medije su zaključili da je od izuzetne važnosti nastaviti saradnja na promociji medijske pismenosti.

SHARE