Aplikacija TikTok: Znate li kakve videe vaše dijete gleda i objavljuje

POPULARNA APLIKACIJA ZA STVARANJE I DIJELJENJE KRATKIH VIDEA TIKTOK MOŽE PODSTAĆI DJECU NA KREATIVNO IZRAŽAVANJE I PRUŽITI IM MNOGO ZABAVE, NEGO KAO I KOD DRUGIH DRUŠTVENIH MREŽA, POSTOJE POTENCIJALNI RIZICI, POPUT IZLOŽENOSTI NEPRIMJERENIM SADRŽAJIMA I DIJELJENJA PREVIŠE LIČNIH INFORMACIJA SA NEPOZNATIM OSOBAMA

TikTok je mobilna aplikacija koja svojim korisnicima omogućava gledanje, snimanje, uređivanje i dijeljenje kratkih videa (od 3 do 15 sekudni) i međusobnu interakciju, popularna među djecom i mladima u svijetu.

Riječ je o kineskoj aplikaciji koja je pod imenom Douyin lanisrana 2016. u Kini, da bi se godinu kasnije pojavila na svjetskom tržištu kao TikTok. U junu 2018. dostigla je 500 miliona mjesečnih korisnika, u avgustu je integrisana s aplikacijom Musical.ly i do februara 2019. iz trgovine aplikacijama App Store i Google Play preuzeta je ukupno više od milijardu puta.

Iako se u Pravilima privatnosti navodi da platforma nije namijenjena mlađima od 13 godina, a američki portal Common Sense Media preporučuje je tek za starije od 16 godina, koriste je i mlađi osnovnoškolci.

Ako i vaše dijete koristi ili želi koristiti ovu aplikaciju, svakako vam preporučujemo da je i sami isprobate, provjerite postavke privatnosti i sigurnosti i zainteresujte se za videe koje dijete gleda ili objavljuje na TikTok-u.

Već u trgovini aplikacijama možete vidjeti da, iako je preuzimanje TikTok-a besplatno, postoji mogućnost kupovine u aplikaciji, da sadrži oglase i da se preporučuje roditeljski nadzor, što znači da neki sadržaji nisu primjereni za djecu.

Budući da korisnici prilikom kreiranja svojih videa, uz razne filtere i posebne efekte i mogućnost stvaranja video dueta sa drugim korisnicima, zvučnu podlogu mogu birati među brojnim muzičkim hitovima, postoji mogućnost da će video zapisi sadržati neprimjereni rječnik, psovke ili seksualne aluzije. Iako TikTok ne dopušta pretraživanje pojmova kao što su “sex” ili “porn”, lako je pronaći videe s golišavim ljudima i sugestivnim plesom.

Nego ako nadzirete kako dijete koristi aplikaciju, učestvujete u snimanju i uređivanju videa i držite se pjesama koje već znate, to može biti zabavno i korisno iskustvo za vaše dijete.

Na portalu Common Sense Media roditeljima se takođe savjetuje da, kao i kod upotrebe bilo koje druge aplikacije i društvene mreže, razgovaraju sa djecom o zaštiti privatnosti, odnosno o tome koje je informacije u redu dijeliti s drugima, a koje je ipak bolje zadržati u sferi privatnosti.

Inače je, kad se prijavite na TikTok, vaš nalog prema osnovnim podešavanjima javan, što znači da svako može vidjeti vaše video zapise, poslati vam poruku i koristiti podatke o vašoj lokaciji. Komunikacija s nepoznatim osobama na društvenim mrežama uvijek donosi određene rizike pa bi roditelji trebali uključiti sva podešavanja privatnosti za naloge koje koriste djeca, tako da samo osobe koje poznaju mogu vidjeti njihove video zapise i komunicirati sa njima.

Roditelji mogu blokirati određene pojmove za pretraživanje, a TikTok nudi i opciju “Digital Wellbeing”, koja omogućava ograničavanje vremena provedenog uz aplikaciju na dva sata dnevno i ograničavanje pristupa potencijalno neprimjerenim sadržajima. Ovo su značajna podešavanja koja se mogu automatski zaštititi četvorocifrenom šifrom, tako da ih djeca ne mogu sama isključiti, ali imajte na umu da čak i ako je filter neprimjerenih sadržaja uključen, djeca koja samostalno koriste aplikaciju ipak mogu naići na video zapise koji su neprikladni za njihov uzrast.


Izvor: www.medijskapismenost.hr

SHARE