Svijet kao istorijski podatak – Autorka Lana Jovanović

Da bismo prepoznali lažne vijesti, treba da vidimo ko je izvor informacije i koliko mu se može vjerovati, kao i šta kažu drugi, pouzdani, izvori na tu temu, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka.

Da li će, recimo, neke 2090. godine postojati makar polovina kopna koje je danas na Zemlji?

Da li će djeca i tada moći da gledaju polarnog medvjeda i pingvine u dokumentarnim programima ili će to, ipak, biti samo istorijski podatak?

Kako sada stoje stvari, realnije će biti da čuju: ,,Na Antarktiku se otopio sav led… posljednji primjer polarnog medvjeda je izumro…”

I tako redom će se nizati vijesti o klimatskim promjenama, bolje reći katastrofalnim posljedicama po prirodu, biljni i životinjski svijet.

Možete li da zamislite ovakvu vijest za tih 70 godina?! Pritom, to neće biti fake news!

Danas, u Crnoj Gori, svaki peti građanin smatra da su globalno zagrijavanje i klimatske promjene lažna vijest, teorija zavjere.

Da bismo prepoznali lažne vijesti, treba da vidimo ko je izvor informacije i koliko mu se može vjerovati, kao i šta kažu drugi, pouzdani, izvori na tu temu, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka.

Ako se upustimo u ovakvu analizu, doći ćemo do jasnog zaključka da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje tačna vijest, tj. činjenica.

Štaviše, dobićemo ideje o akcijama koje mi možemo preduzeti da bismo dali svoj doprinos očuvanju planete – da zasadimo drvo, na primjer.

Često zaboravljamo dobru, staru šetnju… kao da je savremeni čovjek zaboravio da hoda? Nasmijaćete se, ali, opet, gdje su djela − zašto ne šetamo? Kao da smo se rodili s autom. S druge strane, zamislite čovjeka u invalidskim kolicima koji cijelog svog života sanja o tome – da hoda, pliva, trči.

Kao da dovoljno ne cijenimo ono što već imamo, posebno prirodu − koja nam nudi sve, a ništa ne traži zauzvrat. Naša je odgovornost da je sačuvamo i da ne dozvolimo da postanemo istorijski podatak.

U toku je proces globalnog zagrijavanja koji prijeti cijeloj planeti i kojem svi mi svakodnevno doprinosimo, a petina nas u Crnoj Gori negira da se on dešava i smatra ga lažnom viješću.

Budimo medijski pismeni za svoje i dobro ove planete.

Zasadimo drvo. Danas.

I, kao što već rekoh, da li ste znali da ljudi hodaju?

Lana Jovanović, 15 godina, UNICEF-ova volonterka − mlada reporterka

 

izvor: www.vijesti.me

SHARE