Ceković: Mediji ne smiju otkrivati identitet maloljetnika

Mediji, prilikom izvještavanja, ne smiju otkrivati identitet maloljetnika, kao ni informacije koje posredno mogu ukazati na identitet te populacije, saopštila je rukovodilac Službe za odnose sa javnošću i opšte poslove u Agenciji za elektronske medije (AEM), Elvira Ceković.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, komentarisala izvještavanje medija o slučaju koji se desio u Beranama, u kojem je tragično stradalo maloljetno lice, podsjećajući da se AEM oglasila saopštenjem za javnost tim povodom.

„Imamo Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima, kojim je predviđen visok stepen zaštite maloljetnika, ali u ovakvim slučajevima ono što je važno jeste da mediji ne smiju otkrivati identitet maloljetnika. Mediji ne smiju otkrivati informacije koje i posredno mogu ukazati na identitet“, kazala je Ceković.

Prema njenim riječima, crnogorski mediji često prilikom izvještavanja koriste inicijale maloljetnika, kao i ime i prezime roditelja i mjesta gdje se odigrao neki nemili događaj.

„To je ustvari otkrivanje identiteta.Ono što je karakteristično za medije u ovakvim slučajevima jeste senzacionalistički način izvještavanja. O tome posebno treba da vode računa – da pokažu određeno saosjećanje sa žrtvama, i da poštuju Etički kodeks kada su u pitanju ovakve situacije“, rekla je Ceković.

Ona je ukazala da je važno voditi računa o zaštiti prava maloljetnika i njegove porodice, „da se ne iznose podaci iz privatnog života, a mediji to najčešće pravdaju interesom javnosti da zna“.

„Agencija ne spori pravo javnosti da zna i da se čuje o ovakvim događajima, ali to ne može biti opravdanje da se otkrije identitet maloljetnika ili da se na neprimjeren način izvještava. U ovom slučaju, ne mogu reći da je bilo neprimjerenog načina, ali dosta medija je otkrilo identitet maloljetnika, i to je ono o čemu treba posebno da se vodi računa“, istakla je Ceković.

Na pitanje kako Agencija postupa u slučaju kršenja izvještavanja medija, Ceković je rekla da nije to čest slučaj, ali da se dešava.

„Takve situacije se ne dešavaju često u Crnoj Gori. Mediji su, u prethodnoj situaciji, bili upozoreni od Agencije, izrečena im je sankcija upozorenja, i ti emiteri kojima je izrečena sankcija upozorenja ovog puta su vodili računa i zaštitili identitet maloljetnika“, navela je Ceković.

Kako je istakla, Agencija skreće pažnju da je potrebno preventivno djelovati.

„Upravo zbog toga, u saradnji sa UNICEF-om, organizovali smo obuku za novinare. Doveli smo najbolje Rojtersove trenere povodom etičkog izvještavanja o maloljetnicima. Suština je da mi želimo da se prevetivno djeluje, da se edukuju mediji kako izvještavati o djeci, šta treba poštovati. To je priča koju duže potencira – medijska pismenost“, navela je Ceković.

Mediji treba da iskoriste svoju snagu da pomognu roditeljima, djeci, svima nama da se medijski opismenimo, ali je potrebna i podrška medijima.

„Zato je Agencija tu, i UNICEF, i kroz ovu kampanju Birajmo šta gledamo se trudimo da pružimo podršku medijima kako bi na najbolji način ostvarili misiju medijske pismenosti“, zaključila je Ceković.

SHARE